Hoe ga je om met slecht uitgevoerde bouwwerken?
Iedereen die betrokken is bij bouwprojecten, renovaties of kluswerken kan ermee geconfronteerd worden: werken die slecht, onafgewerkt of zelfs helemaal niet zijn uitgevoerd. Wat doe je als het eindresultaat totaal niet aansluit bij je verwachtingen en er ook nog eens een gepeperde rekening bij komt kijken? In deze blog leer je alles over hoe je slim omgaat met slecht uitgevoerde bouwwerken en hoe je jezelf beschermt tegen onredelijke facturen.
Goede afspraken maken goede vrienden
Leg alle details schriftelijk vast via een offerte, e-mail of contract. Dat vermindert het risico op misverstanden en helpt je om toekomstige geschillen rond slecht uitgevoerde bouwwerken te vermijden.
Communicatie is key
Wanneer het resultaat niet aan je verwachtingen voldoet, neem je best eerst contact op met de aannemer. Actieve communicatie is essentieel om tot een oplossing te komen. Je kan ook beroep doen op een bemiddelaar om jullie daarbij te helpen.
Sta sterk in je recht
Komen jullie niet tot een akkoord? Dan stuur je de aannemer zo snel mogelijk een aangetekende brief om hem in gebreke te stellen:
- Beschrijf duidelijk de tekortkomingen, ondersteund door voldoende bewijsmateriaal zoals foto’s.
- Voorzie je problemen, dan kan je beroep doen op een deurwaarder om een officiële vaststelling te doen.
- Betwist je de factuur of een deel ervan, schrijf dan duidelijk waarom.
- Vermeld in je brief wat de volgende stappen zijn, bijvoorbeeld dat je genoodzaakt bent om een andere aannemer in te schakelen als hij de werken niet binnen de twee maanden uitvoert.
Geef de aannemer wel altijd een redelijke termijn om zijn fouten recht te zetten. Zo laat jij je van je sterkste kant zien.
Vervanging of contractbeëindiging?
Wanneer de aannemer niet reageert of weigert de situatie te corrigeren, kan je overwegen een gerechtelijke vervanging aan te vragen via de rechtbank, waarbij een nieuwe aannemer de klus uitvoert. De kosten van de nieuwe aannemer kan je dan verhalen op de oude. Buiten de rechtbank is dat eveneens een optie, maar niet zonder risico’s, omdat de oorspronkelijke aannemer juridische stappen kan ondernemen.
In het geval van ernstige gebreken waarbij het vertrouwen volledig verdwenen is, heb je het recht als bouwheer om de overeenkomst te beëindigen. Daarbij moet de aannemer zijn werk ongedaan maken, en ben je niet verplicht zijn factuur te betalen. Dat kan zowel via de rechtbank als buiten de rechtbank, maar in het laatste geval is het belangrijk om de juiste stappen te volgen en mogelijk juridisch advies in te winnen.
Slecht uitgevoerde bouwwerken | Conclusie
Slecht uitgevoerde bouwwerken hoeven geen eindpunt te zijn. Door duidelijke afspraken te maken, actief te communiceren en indien nodig juridische stappen te ondernemen, bescherm je jezelf tegen ongewenste gevolgen.
Ontvang je graag meer informatie over deze kwestie of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.