Grote stijging in faillissementen verwacht

Uit het Global Insolvency Report van Allianz Trade blijkt dat het aantal faillissementen in 2024 in veel ontwikkelde economieën hoger zal liggen dan vóór de pandemie. Hoewel in 2023 dalingen in China en opkomende markten zoals Zuid-Afrika en India de globale stijging enigszins temperden, bleef het aantal faillissementen in West-Europa toenemen. Ook Noord-Amerika kende in 2023 een sterke toename, met name in de VS. Er werden vorig jaar wereldwijd maar liefst 365 faillissementen per dag vastgesteld. 

 

 

stijging in faillissementen

Groei faillissementen zet door in 2024

De wereldwijde toename van faillissementen blijft aanwezig. Voor 2024 wordt zelfs een verdere stijging van 9% verwacht. Dat komt vooral door de trager groeiende economie, verstoringen in de handel en geopolitieke onzekerheden. De grootste stijgingen worden verwacht in de VS, Spanje en Nederland.

 

stijging in faillissementen

Voorzichtigheid geboden in Europa

Hoewel Allianz Trade geen vergelijkbare golf van faillissementen verwacht als tijdens de financiële crisis van 2008 en 2009, waarschuwt het rapport voor problemen in Europese landen. Bedrijven in die regio’s zijn het meest kwetsbaar voor uitdagingen op het gebied van winstgevendheid en financiering, vooral in sectoren zoals de bouw en B2C-bedrijven.

Bedrijven staan voor vier grote uitdagingen

Dalende winstgevendheid

Bedrijven zullen eerst moeten omgaan met de afname in wereldwijde vraag voordat ze kunnen profiteren van het verwachte economische herstel in 2025. Vooral in de VS en Europa kan dat leiden tot een toename van faillissementen. Om het aantal faillissementen stabiel te houden, hebben de eurozone en de VS tussen 2024 en 2025 een extra groei van 0,7% in hun bbp nodig.

Toenemende risico’s van wanbetaling

Bedrijven worden geconfronteerd met toenemende onzekerheden door geopolitieke spanningen en een druk verkiezingsjaar in landen, die samen 60% van het wereldwijde bbp vertegenwoordigen. Daarnaast zorgen strengere regelgeving en de economische situatie voor meer uitdagingen bij het voldoen aan financiële verplichtingen. Het wanbetalingsrisico neemt toe, met een index op het hoogste niveau sinds 2022.

Stijgende financieringskosten

De financiële en liquiditeitsvoorwaarden blijven krap, wat de winstgevendheid van bedrijven verder onder druk zet. Dat vormt een extra risico voor kwetsbare sectoren, vooral in landen zoals Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland.

Kwetsbaarheid van nieuwe bedrijven

Na de coronaperiode zijn er veel nieuwe bedrijven gestart, wat het aantal faillissementen verhoogt. Veel van deze nieuwe ondernemingen zullen het moeilijk krijgen. In Europa was het aantal nieuw geregistreerde bedrijven in 2021-2023 14% hoger dan in de periode 2016-2019. Voor die bedrijven zal 2024 de eerste echte test zijn van hun overlevingsvermogen, vooral in landen zoals Frankrijk, Nederland en België.

Ontvang je graag meer informatie over deze kwestie of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder. 

Met dank aan Allianz Trade voor hun bijdrage aan dit artikel.

Bron: BELGA.

Betalingsachterstand in België

  Rapport: hoe zit het met de betalingsachterstand in België? Uit het European Consumer Payment Report van 2023 blijkt dat drie op de tien Belgen geen probleem meer heeft met het te laat betalen van facturen. Dat wordt voornamelijk toegeschreven aan administratieve...