Belgische banken kiezen voorkeursleverancier voor IBAN-naamcontrole

De Belgische banksector bereidt zich al geruime tijd voor op de invoering van de IBAN-naamcontrole, een belangrijke maatregel om fraude, zoals factuurfraude, te bestrijden. Recent is er op Europees niveau besloten dat die controle verplicht wordt voor alle Europese landen als onderdeel van de Instant Payments-verordening. In België is SurePay naar voren geschoven als voorkeursleverancier om deze controle te implementeren

 

 

Mannelijke handen die aan het type zijn op een laptop

Hoe werkt de IBAN-naamcontrole?

Bij een digitale overschrijving worden de naam en het rekeningnummer (IBAN) van de begunstigde door de bank van de betaler gecontroleerd. Als er een verschil wordt gevonden tussen de ingevoerde naam en het IBAN-nummer, ontvangt de betaler een waarschuwing. Dat signaal kan wijzen op mogelijke fraude, zoals een foutieve factuur. De betaler beslist vervolgens zelf of hij de overschrijving wil doorzetten.

Bestrijding van factuurfraude

Factuurfraude is een veelvoorkomende vorm van oplichting waarbij criminelen een factuur onderscheppen en het rekeningnummer van de leverancier aanpassen naar dat van een ‘geldezel’. Tot nu toe konden banken dit niet opsporen, omdat de gegevens bij de bank van de begunstigde liggen. De IBAN-naamcontrole zal dat proces aanzienlijk veiliger maken, door te controleren of naam en rekeningnummer overeenkomen.

 

Debiteurenbeheer uitgebreide rapportage

 Implementatie en technische uitdagingen

De invoering van de IBAN-naamcontrole is technisch uitdagend, omdat het vereist dat alle banken in de EU in real-time informatie uitwisselen. Het systeem moet bovendien kleine variaties in naamspelling kunnen herkennen en correct verwerken, zodat er geen onnodige foutmeldingen ontstaan. Na een grondig aanbestedingsproces is SurePay gekozen als partner om dat mogelijk te maken.

Tijdlijn voor invoering

De banken streven ernaar de IBAN-naamcontrole zo snel mogelijk in te voeren, maar die moet eerst volledig voldoen aan de Europese regelgeving. De European Payments Council moet nog enkele technische details verduidelijken, waarna de implementatie kan beginnen. Vanaf 9 oktober 2025 wordt de IBAN-naamcontrole verplicht voor alle banken in de eurozone.

Ontvang je graag meer informatie over deze kwestie of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Met dank aan Febelfin voor hun bijdrage aan dit artikel.

Betalingsachterstand in België

  Rapport: hoe zit het met de betalingsachterstand in België? Uit het European Consumer Payment Report van 2023 blijkt dat drie op de tien Belgen geen probleem meer heeft met het te laat betalen van facturen. Dat wordt voornamelijk toegeschreven aan administratieve...