De btw op een aankoopfactuur is aftrekbaar, maar alleen binnen een welbepaalde termijn. Het Hof van Justitie nuanceerde dat echter op 12.04.2018!
Uw leverancier heeft zich vergist. Stel dat een van uw leveranciers met wie u al geruime tijd samenwerkt een btw-controle gehad heeft. Daaruit blijkt dat hij per vergissing jarenlang een verkeerd btw-tarief toegepast heeft op de aan u verstuurde facturen. Noch hij, noch u was zich daar echter van bewust.
Hij wil de btw nafactureren. Uw leverancier moet naar aanleiding van die controle uiteraard die te weinig aangerekende btw alsnog ophoesten en doorstorten naar de staat. In een poging om het een en ander recht te trekken, komt hij nu met zijn ‘probleem’ bij u aankloppen. “Ik zal u die btw moeten nafactureren. Een beetje vervelend, maar langs de andere kant, voor u maakt dat eigenlijk niet uit hé, u kunt die btw toch gewoon recupereren via uw volgende btw-aangifte…”
Is die ‘oude’ btw voor u nog wel aftrekbaar? Het antwoord op die vraag is cruciaal om te bepalen of u akkoord zal gaan met de nafacturatie door uw leverancier. Voor uw recht op btw-aftrek heeft u nl. tijd tot het einde van het derde jaar na het jaar waarin de btw opeisbaar geworden is. Sinds 2016 is het in eerste instantie de datum van de factuur die de btw opeisbaar maakt. U kunt dus in 2018 nog btw recupereren van facturen (voor leveringen en diensten) uit 2015. De nagevorderde btw op facturen van 2014 of nog ouder die uw leverancier nu nog wil ‘rechtzetten’, kunt u dus normalerwijze niet meer recupereren!